Biografia

Vicenç Mut Amengual (1614-1687)

Un mallorquí universal del segle XVII

 Vicenç Mut

 

Astrònom, historiador, enginyer militar

 

Aquest any celebram el quart centenari del naixement del polifacètic erudit Vicenç Mut. Els seus coneixements sobre art, arquitectura militar, Dret, astronomia, matemàtiques, física, literatura, història i cartografia el converteixen en un dels mallorquins més destacats i il·lustres de la seva època, un veritable home universal.

Va néixer a la ciutat de Mallorca el 25 d'octubre de 1614, fill d'un oficial de llancers del cos de cavalleria. A quinze anys va ingressar en la Companyia de Jesús, institució que va abandonar poc després. Posteriorment es va doctorar en Dret, va ingressar en la milícia, va ser comptador i enginyer militar del regne de Mallorca, i va obtenir la graduació de sergent major.De 1641 a 1687 va ocupar el càrrec de cronista general del regne de Mallorca, arran del qual va escriure la segona part de La Historia General del Reyno de Mallorca, publicada a la impremta dels hereus de Gabriel Guasp l'any 1650, continuant d'aquesta forma la tasca del seu antecessor, Joan Dameto i Cotoner.

En relació amb la seva labor com a enginyer militar, el 1642 va visitar Menorca per realitzar la traça del castell de Sant Felip i la de Sant Antoni de Fornells; i vint anys més tard va projectar l'ampliació del castell de Sant Carles a Mallorca, ja que, segons la seva opinió, el que s’havia fet allà entre els anys 1610 i 1612 era «obra defectuosa». En aquest àmbit, també va impulsar les obres que s'estaven realitzant a la murada i va fer construir la tenalla, una obra exterior que reforçava l'entrada al fossar del torrent de sa Riera, entre els bastions del Sitjar i de les Parellades.


En la seva faceta com a astrònom, és considerat com un dels observadors científics més importants de l'època i, per aquest motiu, el seu coetani l'astrònom italià Giovanni Battista Riccioli va batejar un cràter de la Lluna amb el seu nom: Mutus. També va mantenir correspondència amb els grans astrònoms europeus de l'època i va ser el primer científic espanyol que va citar l'obra de Galileu. Així mateix, va investigar sobre les distàncies estel·lars, els planetes, la Lluna i el Sol i va ajudar a desmantellar idees supersticioses sobre els estels, explicant-los com un fenomen natural i combatent les creences apocalíptiques a la seva obra Commetarum anni.

Vicenç Mut va morir a la ciutat de Mallorca el 27 d'abril de 1687, i fou enterrat a la Seu de Mallorca.